De regio Arnhem-Nijmegen blijft groeien, maar uitdagingen op de arbeidsmarkt vragen om actie. Met het Human Capital Akkoord regio Arnhem-Nijmegen bundelen bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden hun krachten. Tijdens het symposium ‘Flexibiliteit in werk’, gehouden op dinsdag 10 december in Technoforum Wijchen, werden innovatieve oplossingen besproken om sectoroverstijgende uitdagingen op de arbeidsmarkt gezamenlijk aan te pakken.
Investeren in talent en onderzoek is cruciaal
Het symposium begon met Een duidelijke oproep aan het Rijk: blijf investeren in onderwijs en onderzoek. Deze pijlers zijn essentieel voor de toekomst van Nederland. De regio ArnhemNijmegen maakt zich grote zorgen over de geplande bezuinigingen in het onderwijs en het reguleren van de instroom van buitenlandse studenten. Internationaal talent is onmisbaar in de strijd tegen arbeidsmarktkrapte. “We moeten blijven inzetten op werving van internationale studenten en hen binden aan Nederland,” aldus Jan van Dellen, directeur The Economic Board.
Programmamanager Human Capital, Adam Galijašević, stelde prikkelende dilemma’s aan de orde die ons uitdagen om na te denken over de toekomst van werk. Eén van de vraagstukken luidde: “Kiezen we voor een vierdaagse werkweek om werkgeluk te vergroten, of zetten we in op meer werkuren per persoon om gezamenlijk het personeelstekort aan te pakken?” Deze dilemma’s nodigen uit tot een constructieve dialoog over hoe we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt die klaar is voor de uitdagingen van morgen.
Mantelzorg als gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid
Pascalle Neijenhuis, directeur-bestuurder WZW, benadrukte tijdens het symposium de kans voor werkgevers om actief bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken. “De zorgsector is met 86.000 medewerkers de grootste werkgever in onze regio. Maar de stijgende grijze druk laat zien dat de zorg niet alleen een sectorprobleem is, maar een vraagstuk voor de hele samenleving.” Neijenhuis pleitte voor een nieuwe manier van denken: mantelzorg moet een integraal onderdeel worden van burgerschap.
Nieuwe flexibiliteit: combinatiebanen als oplossing
In Nederland hebben ruim 832.000 mensen een tweede baan. Dit biedt kansen voor werknemers én werkgevers. Emile van Nassau, coördinator bij Werken in Gelderland, presenteerde het concept van combinatiebanen. Door meerdere functies te combineren, kunnen werknemers hun talenten optimaal benutten en kunnen werkgevers krapte in cruciale vakgebieden opvangen. “Bedrijven die samenwerken om banen te combineren, creëren nieuwe kansen voor mensen die variatie en flexibiliteit zoeken in hun loopbaan,” aldus Van Nassau.
Onderwijs als kansensector
Hugo Jacobs van het ministerie van OCW benadrukte dat het onderwijstekort een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. “Het onderwijs is dé kansensector om Nederland vooruit te helpen. Via de onderwijsregio’s willen we dat graag benadrukken en gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om met een gerichte arbeidsmarktaanpak iedere dag weer het beste onderwijs te kunnen bieden aan alle leerlingen en studenten in Nederland”
Van flexibiliteit in werk naar flexibiliteit in leven
Trendwatcher Eva Beltman (HAN University of Applied Sciences) sloot de dag af met een inspirerende visie op de toekomst: “Flexibiliteit in werk is onlosmakelijk verbonden met flexibiliteit in leven. Door co-intelligentie en innovatie krijgen we grip op de uitdagingen van morgen. The sky is not the limit!”, aldus Beltman. Met inspirerende sprekers, interactieve sessies en verrassende inzichten bood het symposium een vruchtbare bodem voor samenwerking en nieuwe ideeën. De organisatie lag in handen van vijf studenten Bedrijfskunde van de HAN University of Applied Sciences in samenwerking met The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen.