Rijn IJssel Autoschadeherstel Academy Unieke samenwerking tussen bedrijven en opleiding

Geplaatst op 11 november 2024

Sinds begin van dit studiejaar huist de Autoschadeherstel Academy van Rijn IJssel in een ruim en mooi licht pand aan de Nijverheidsstraat 1 in Huissen. Hier leren studenten, begeleid door enthousiaste docenten, de fijne kneepjes van het vak van autoschadehersteller. Het initiatief laat ook zien dat ondernemers zelf stappen kunnen zetten om personeelskrapte te bestrijden en het opleidingsniveau te verbeteren.

De Autoschadeherstel Academy is een bijzonder praktijkopleidingscentrum van Rijn IJssel. Ten eerste omdat ze BBL opleidingen aanbiedt waarbij de nadruk ligt op praktische beroepsvaardigheden. Ten tweede omdat de Academy met haar opleidingen dankzij het partnerschap en de betrokkenheid van inmiddels 57 bedrijven uit de autoherstelbranche vaktechnisch kan excelleren. Ten derde omdat de Academy zelf de praktijkexamens organiseert en uitvoert voor de studenten van niveau 2 en 3 autoschadeherstel en autospuiten.

Voortouw

Een van de drijvende krachten achter de aanpak en het succes van de opleiding is Van Leeuwen Auto’s uit Kesteren. Directeur Mathijs van Leeuwen licht de rol van zijn bedrijf toe: “We hebben, gesteund door een aantal bedrijven uit de branche, het voortouw genomen om in goede onderlinge afstemming met Rijn IJssel de opleidingen autoschadeherstel en autospuiten op te zetten naar de opleidingsbehoeften van de werkgevers. Een kleinschalig opleidingscentrum waar voor een grote regio studenten worden opgeleid voor schadeherstel aan voertuigen met verbrandingsmotoren en elektrische voertuigen.”

“Studenten kunnen zich rechtstreeks bij ons aanmelden of via hun werkgever/ leerbedrijf. Ook tussentijds instromen is mogelijk”, zegt Carine van Grinsven, coördinator bij de Autoschadeherstel Academy. “Normaliter werken BBL studenten in een erkend leerbedrijf en gaan daarnaast 1 dag per week naar school voor hun theoretische opleiding. Onze aanpak is anders. Studenten zijn bij onze Academy vooral praktijkgericht bezig, waardoor ze beter en sneller inzetbaar zijn op de werkvloer. Wij leiden op tot Autospuiter en Autoschadehersteller. Beide opleidingen zijn er op niveau 2 en 3. Sinds 1 augustus jongstleden leiden we ook studenten op tot Technisch Specialist Autoschadeherstel niveau 4.”

“Leerjaar 1 is een gemeenschappelijk basisjaar, waarin iedereen uitgebreid de basis van schadeherstel en spuiten leert. Daarna kiezen de studenten voor een uitstroomrichting. Vaak willen studenten breed opgeleid worden en kiezen ze voor een opleiding spuiten na de opleiding schadeherstel of andersom. Ook stromen de meeste studenten door naar een niveau 3 opleiding. Sinds een jaar bestaat ook de mogelijkheid in te stromen of door te stromen naar niveau 4. Deze opleiding Technisch Specialist Autoschadeherstel is vooral gericht op schadeherstel van elektrische voertuigen.

Waar een student voor kiest is afhankelijk van zijn/haar ambities en mogelijkheden én de wensen van de werkgever. Dat bekijken we per individu.”

Belang bedrijven

“In de schadeherstelbranche zitten we te springen om goede vakkrachten”, zegt Van Leeuwen. “De werkdruk is hoog. Het gevolg is dat wachttijden voor reparaties oplopen en schadeherstellers in opleiding minder aandacht krijgen. Bij de Autoschadeherstel Academy is er wel volop tijd om studenten te begeleiden en vakvaardigheden aan te leren. Bedrijven hebben belang bij gedegen praktijkgerichte opleidingen en het zo aantrekkelijk mogelijk houden van werken in de schadebranche. Hier hoort, naast goede arbeidsvoorwaarden, ook bij- en nascholing bij van zittende medewerkers die zich willen blijven ontwikkelen. Ook daarvoor heeft de Autoschadeherstel Academy een aanbod van trainingen.”

Doeners die denken

Een belangrijke stuwende kracht van de Academy vormt ook het docententeam, bestaand uit Niels Fhijnbeen, Ruben van der Heijden en Gert-Jan Kersten. Alle drie door de wol geverfd op het gebied van autotechniek en autoschadeherstel. “In de beleving van de buitenwereld is autoschadeherstel vaak minder sexy dan autotechniek. Een misvatting”, volgens Fhijnbeen, die in eigen woorden switchte van ‘vet naar verf’: “Goed schadeherstel vereist ook kennis over hoe een motorvoertuig is opgebouwd qua vormgeving, materialen en systemen onder de motorkap.”

“Onze studenten zijn doeners”, vult Gert-Jan Kersten aan. “Maar je moet wel op elk moment weten wat je doet en waarom je dat doet. Daarom is bij ons theorie en praktijk met elkaar verweven. Wil je een schade goed herstellen, dan moet je weten met welke instrumenten en materialen je werkt, en hoe het systeem waaraan je een reparatie uitvoert in elkaar zit.” Ruben van der Heijden knikt instemmend: “Het herstel aan moderne auto’s is complex omdat er allerlei rijhulpsystemen en sensoren zijn ingebouwd. Behalve het puur herstellen van schade is het belangrijk dat studenten leren ook goed om te gaan met computers en diagnose-apparatuur.”

Sluit je aan

Dat van Leeuwen het opleidingscentrum als kleinschalig duidt heeft alles te maken met de persoonlijke begeleiding die studenten er krijgen. Momenteel worden er ongeveer 70 studenten opgeleid, maar de ambitie is te groeien naar 100, een aantal dat met de huidige faciliteiten gemakkelijk is te behappen.

Van Grinsven: “Ons streven is dat alle autoschadeherstelbedrijven in de regio’s Rivierenland, Achterhoek, Arnhem, Nijmegen en Noord Limburg zich aansluiten bij onze Academy. Bedrijven die zich willen verzekeren van goed opgeleide studenten die sneller en met praktijkervaring de arbeidsmarkt betreden, roep ik op contact met ons op te nemen. «

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: