‘Ons doel is een volledig circulaire aramideketen’ Duurzaamheid zit in alle vezels van Teijin Aramid

Geplaatst op 31 oktober 2024

Teijin Aramid, wereldleider in de productie van hoogwaardige aramidevezels, heeft duurzaamheid in haar DNA verweven. Dagelijks bouwt het bedrijf aan de toekomst van morgen. De bouwstenen: het product zelf, de productieprocessen, samenwerking in de keten, de inzetbaarheid van personeel en de organisatie. Henrico Derks, director sustainability: “Ons doel is een volledig circulaire aramideketen.”

Teijin Aramid maakt onder de merknamen Twaron®, Teijinconex® en Technora® aramidevezels, vanuit onder meer Arnhem, Emmen en Delfzijl. In Arnhem bivakkeren ook het hoofdkantoor en het Research en Innovation Center. De vezels maken een breed scala aan toepassingen over de hele wereld sterker, veiliger, duurzamer en lichter: van autobanden tot luchtvrachtcontainers en beschermende kleding. Derks: “Een groot aantal van deze toepassingen is dankzij onze vezels lichter en gaat langer mee. Wij maken materialen waarmee onze partners hun duurzaamheidsambities kunnen waarmaken.”

Teijin Aramid zet binnen én buiten de muren maximaal in op het verkleinen van de CO2-voetafdruk. Het bedrijf investeert in schone technologie en innovaties om het energieverbruik tijdens de productieprocessen te verminderen. En alle productie van Twaron® draait inmiddels op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Nieuwe stippen aan de horizon: producten maken op basis van hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele koolstof en het opzetten van circulaire ketens. Derks: “We willen een switch maken naar grondstoffen uit biomassa of circulair gegenereerde grondstoffen. Die mogelijkheden zijn we samen met klanten en andere ketenpartners volop aan het verkennen. Volgend jaar hopen we daar grote stappen in gemaakt te hebben.”

Het is duidelijk: de verantwoordelijkheid voor een betere wereld stopt niet bij levering van de vezels aan de klant. Het realiseren van circulaire loops heeft hoge prioriteit. “We willen niet dat aan de achterkant in de keten materialen in de grond verdwijnen. Aan het einde van de levenscyclus staan wij daarom klaar om mee te denken hoe we gebruikte aramidevezels in de verschillende toepassingen terug kunnen winnen.”

Deze toepassingen aan het einde van de levenscyclus worden via verschillende routes gerecycled. Op mechanische en fysische wijze en straks ook op chemische wijze. In dat laatste geval worden de bouwstenen (monomeren) van de aramidevezels weer teruggewonnen en ingezet om nieuwe vezels van te maken.”

Het streven naar duurzaamheid vertaalt zich óók op menselijk vlak en in de organisatie. Groene arbeidsvoorwaarden zoals een leven lang leren, een groenbudget voor thuis, ergonomische werkplekken en inclusie zijn de normaalste zaak van de wereld bij Teijin Aramid.

Dankzij de combinatie van zijn persoonlijke drive om een positieve impact te maken en de duurzaamheidsambities van het bedrijf voelt Henrico Derks zich helemaal thuis als director sustainability bij Teijin Aramid. “Ik hoor van nieuwe medewerkers dat ze voor ons kiezen vanwege onze inzet voor duurzaamheid. Ze werken graag mee aan oplossingen om de wereld groener te maken.” «

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: