Nederlands Openluchtmuseum sluit best bezochte jaar ooit af

Geplaatst op 31 december 2024
Winterkermis in het Openluchtmuseum t/m 19 januari

Het Nederlands Openluchtmuseum verwelkomde in 2024 maar liefst 585.000 bezoekers en sluit daarmee het best bezochte jaar in zijn geschiedenis af. Er kwamen 54.000 meer bezoekers dan vorig jaar. Vanuit de overtuiging dat geschiedenis kan verbinden ontwikkelde het museum, naast vertrouwde activiteiten als de Maand van de Geschiedenis en de Winterkermis (nog tot en met 19 januari ’25!), ook diverse nieuwe programma’s.

Vooruitblik 2025

Tentoonstelling Anton de Kom naar Suriname

Allereerst reist in maart 2025 de veelgeprezen tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider af naar Suriname. In 2020 kreeg de Surinaamse schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder Anton de Kom (1898-1945) een eigen venster in de Canon van Nederland. Het Nederlands Openluchtmuseum besloot naar aanleiding hiervan een tijdelijke tentoonstelling te wijden aan deze bijzondere verzetsheld. Het museum werd sinds de opening van de tentoonstelling door diverse mensen uit de Surinaamse gemeenschap benaderd met de vraag of de expositie ook kon worden gepresenteerd in Suriname. In 2025 wordt de tentoonstelling in samenwerking met Fort Nieuw Amsterdam feestelijk onthaald in Commewijne, Suriname. 

Heropening inclusief Kindererf

Daarnaast heropent Het Nederlands Openluchtmuseum in het voorjaar van 2025 het vernieuwde Kindererf dat al bijna 25 jaar een geliefde plek is voor bezoekers met kinderen. Vanuit het perspectief van de oorspronkelijke bewoners van het boerenerf gaan families anno nu samen aan de slag met een interactief programma rondom het thema duurzaamheid. Het vernieuwde Kindererf is, waar mogelijk, inclusief en rolstoeltoegankelijk, omdat het museum streeft naar een samenleving waarin iederéén kan meedoen.

Vernieuwing Molukse Barak

In nauwe samenwerking met de Molukse gemeenschap in Nederland verduurzaamt en vernieuwt het Nederlands Openluchtmuseum in 2025 de Molukse Barak uit 1939. Dit is nodig omdat de derde en vierde generatie Molukse Nederlanders andere vragen over de geschiedenis stellen dan de initiatiefnemers van bijna 25 jaar geleden. Samen met deze nieuwe generaties vernieuwt het museum – waar nodig – de inrichting en verhalen van de in het oog springende groene barak.

Nieuwe directeur

En last but not least verwelkomt het Openluchtmuseum in 2025 zijn nieuwe directeur Amito Haarhuis die per 1 maart de overstap van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden naar Arnhem maakt.

Terugblik 2024

Huis van Herinnering

Het museum kijkt terug op een afwisselend, goed ontvangen museumjaar. Zo opende het museum in de zomer van 2024 de Prinses Margrietstraat, bestaande uit zes doorzonwoningen met daarin een prominente plek voor het Huis van Herinnering. Het huis is een gastvrije plek uit de jaren 60, vol herkenbare voorwerpen, waar ouderen met dementie en hun begeleiders met behulp van een speciaal reminiscentieprogramma herinneringen kunnen ophalen. Met het Huis van Herinnering en de bijbehorende tentoonstelling Leven met Dementie wil het museum het welzijn van ouderen met dementie vergroten en het stigma rond de ziekte doorbreken. 

Uitgelicht

Afgelopen oktober werd de allereerste editie van Uitgelicht uitgerold; een wandeltocht in het donker voor jong en oud. Door middel van spectaculaire lichtprojecties en geluidseffecten werd op 40 historische gebouwen in het museum het leven van Arnhemse evacués tijdens de Tweede Wereldoorlog verbeeld. De eerste editie van Uitgelicht werd enthousiast onthaald door zowel pers als publiek en keert eind 2025 met een ander verhaal terug in het museum.

Heersink Huis voor immaterieel erfgoed

Het museumjaar werd afgesloten met de opening van het Heersink Huis voor immaterieel erfgoed. In deze oude houtloods uit 1872 krijgt immaterieel erfgoed voor de allereerste keer in Nederland een permanente, fysieke locatie. Daarmee krijgen de kleine en grote rituelen, gewoontes en tradities van ons dagelijks leven een vaste plek in het Nederlands Openluchtmuseum. Het winnen van  de Vriendenloterij Museumprijs stelt het museum bovendien in staat om vanaf 2026 een jaarlijks, terugkerend festival te organiseren dat geheel in het teken staat van immaterieel erfgoed.  

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: