Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) werken bedrijven samen aan oplossingen voor de vraagstukken van nu en de toekomst. Het 90 hectare grote park biedt een inspirerende en duurzame werkomgeving voor startups, gevestigde ondernemingen, onderwijsinstellingen en de overheid. Hier ontwikkelen en realiseren zij technologieën die bijdragen aan de energietransitie en de circulaire economie.
Cleantech als speerpunt
Industriepark Kleefse Waard trekt steeds meer bedrijven uit de cleantech-sector aan. Kevin Rijke, directeur van IPKW, ziet dit als een logische ontwikkeling. “Veel gevestigde bedrijven richten zich op innovaties voor een schonere wereld. Het park biedt niet alleen een stimulerende werkomgeving, maar ook kansen voor sociaal ondernemerschap. Dit maakt het interessant voor zowel gevestigde bedrijven als startups die zich richten op energietechnologie.” IPKW werkt nauw samen met onderwijs en de overheid om deze ontwikkelingen te versnellen.
Ontmoeting en kennisdeling
Een van de grootste krachten van IPKW is de manier waarop ontmoeting en kennisdeling worden gestimuleerd. “Het park bruist van de activiteit,” vertelt Rijke. “We organiseren regelmatig evenementen (of maken ze mede mogelijk) bij Act Eventstudios. Zij zijn gespecialiseerd in het faciliteren en ontzorgen van uiteenlopende evenementen op ons park. Denk aan Club Transition tijdens de Arnhem Electricity Week of het Laadinfra-congres. Maar ook tijdens de lunch in ons parkrestaurant of bij sport sportactiviteiten vinden waardevolle ontmoetingen plaats.” Deze informele setting creëert mogelijkheden voor bedrijven om samen te werken en nieuwe ideeën sneller te ontwikkelen. “Bedrijven vinden hier op een natuurlijke manier sparringpartners die hen helpen hun producten of diensten te verbeteren,” zegt Rijke. “Zo versnellen we samen de ontwikkeling van innovaties die de wereld een stukje beter maken.”
Energie: de grootste uitdaging
De overgang van gas naar elektriciteit is voor veel bedrijven een uitdaging, en IPKW is daarop geen uitzondering. De beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet zorgt voor complicaties. “We werken samen met partners zoals Veolia om oplossingen te vinden voor de netcongestie,” legt Rijke uit. “Momenteel bouwen we een energiehub, waarin we vier windmolens en zonnepanelen willen koppelen aan een grote batterij. Daarnaast ontwikkelen we een capaciteitsdeelsysteem, zodat bedrijven energie kunnen delen.” Dit systeem zorgt ervoor dat de beschikbare energie optimaal wordt benut. “Als het ene bedrijf minder energie nodig heeft, kan een ander bedrijf die capaciteit gebruiken. Zo voorkomen we overbelasting van het netwerk en helpen we de energietransitie vooruit. Uiteindelijk willen we dat reeds gevestigde bedrijven kunnen blijven groeien en dat nieuwe bedrijven zich hier kunnen vestigen.”
Connectr Innovation Lab: Impuls voor nieuwe verbindingen
Dit jaar werd het Connectr Innovation Lab geopend op IPKW, een plek waar organisaties in het energie-ecosysteem samenkomen om te innoveren en te groeien. Hier kunnen bedrijven gebruikmaken van gedeelde onderzoeksfaciliteiten, proeftuinen en hybride leeromgevingen. “Het is geweldig om te zien hoe allen hun plek hebben gevonden in het Innovation Lab,” vertelt Rijke. Deze samenwerking zorgt voor nieuwe impulsen in de energietransitie.
Ruimte voor groei
Hoewel er al veel bedrijvigheid is in het Connectr Innovation Lab, zijn er nog steeds bedrijfsruimtes beschikbaar voor bedrijven die de energietransitie willen versnellen. “De beschikbare units variëren van 40 tot 300 m²,” zegt Rijke. “Daarnaast zijn er op andere plekken op het park mogelijkheden voor nieuwbouw of de aanpassing van bestaande ruimtes.” IPKW biedt bedrijven de ruimte om te groeien, zowel letterlijk als figuurlijk.
Circulariteit
Naast de focus op de energietransitie, werkt IPKW ook actief aan een circulaire economie. “We halen het afval bij de bedrijven op en zorgen dat het gescheiden wordt,” vertelt Rijke. “Een mooi voorbeeld hiervan is een bedrijf dat van plastic afval picknickbanken maakt, die we op het park willen gaan gebruiken.” Hiermee draagt het park bij aan de vermindering van afvalstromen en het hergebruik van grondstoffen. Ook in dit proces speelt samenwerking een belangrijke rol. Samen met Scalabor, een sociaal ontwikkelbedrijf, heeft IPKW een team van afvalambassadeurs samengesteld. “Deze ambassadeurs zorgen niet alleen voor het afvalbeheer, maar ook voor het algemene aanzicht van het terrein. Ze zijn trots op hun werk en dragen bij aan onze visie van een inclusieve maatschappij,” aldus Rijke. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, en als park dragen we daar graag ons steentje aan bij.” «