Aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. en Treetek: Combi van traditioneel en duurzaam bouwen

Geplaatst op 13 november 2024

Aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. en Treetek werken samen aan de realisatie van Slingerbos, een duurzaam woningbouwproject, in Huissen. De samenwerking tussen beide bedrijven is een concept en combinatie van traditioneel en duurzaam bouwen. En dat gaat prima samen.

Aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. is een familiebedrijf uit Wijchen. “Ons bedrijf houdt zich bezig met nieuwbouw – woningbouw en utiliteitsbouw, maar ook projectontwikkeling. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid voor verbouwingen en renovaties aan”, opent Joris-Jan Oosterhout, directeur- eigenaar en de derde generatie aan het roer.

“Als bedrijf zijn we altijd in ontwikkeling. Als erkend leerbedrijf investeren we in het leren werken met nieuwe technieken en methoden die het vakmanschap van onze medewerkers bevorderen. Ooit als timmerbedrijf begonnen, hebben we ons ontwikkeld tot een allround ontwikkelende aannemer. Het bewijst dat we er gericht aan werken om ons vakmanschap en onze manier van werken aan te laten sluiten bij de ontwikkelingen op en de vraag vanuit de markt. Daar hoort ook bij dat we partnerschappen aangaan met bedrijven die toegevoegde waarde hebben voor de bouwprojecten en -concepten waar we als aannemer bij zijn betrokken.”

Vanuit die gedachten kwamen aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. en Treetek tot samenwerking bij het project Slingerbos in Huissen. Treetek, een nog jong bedrijf dat is gevestigd op het Arnhemse bedrijventerrein IPKW, is gespecialiseerd in houtbouw. Bob Elzen, algemeen directeur, schetst het profiel: “We zijn een houtbouwer die wil bijdragen aan een nieuwe bouwcultuur. Schoon, betaalbaar en snel. Wij adviseren, construeren, engineeren en realiseren seriematig en maatwerk-casco’s, van woningen tot parkeergarages. We rekenen alle houten onderdelen vroeg in de projectfase helemaal door en laten houten wanden en vloeren prefabriceren door gecertificeerde partnerbedrijven. Hierdoor kunnen we op locatie snel werken.”

Samen bouwen

De manier van bouwen van aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. en Treetek vullen elkaar bij het project Slingerbos perfect aan. Het nieuwbouwproject van Stelis Vastgoedontwikkeling B.V. bestaat uit zestig woningen. Optisch lijkt de wijk deel te zijn van de aangrenzende ecologische zone. Er wordt klimaatadaptief en natuurinclusief gebouwd, met slimme waterbergingen, wadi’s en groene zones.

Hoofdaannemer van het project Slingerbos is aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. “Wij zijn een traditionele bouwer. We werken met prefab beton of kalkzandsteen”, zegt Joris-Jan Oosterhout. “Daar ligt onze expertise. Houtbouw is echter een substantieel deel van de nieuwbouw. En dus zochten, en vonden, wij in Treetek een partner die heeft bewezen seriematig en kwalitatief hoogwaardig te kunnen bouwen met hout.”

Aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. legt de fundering en de vloeren op de begane grond. Treetek bouwt vervolgens het houten casco op, alle dragende binnenwanden, de verdiepingsvloeren en het platte deel van het hoofddak. Deze houten bouwdelen zijn gemaakt van CLT (Cross Laminated Timber). Vervolgens worden, nadat het schuine dak is geplaatst, door aannemersbedrijf Jan Oosterhout B.V. de buitenmuren traditioneel met bakstenen gemetseld en het dak bekleed met pannen.

“Het is echt een samengaan van twee bouwmethoden”, merkt Bob Elzen op. “Het is een bijzondere combi, maar wel een die werkt en navolging verdient. Treetek is geen ‘ideologische’ bouwer in die zin dat houtbouw altijd de enige en beste oplossing is. Je moet per bouw bekijken wat uit oogpunt van efficiency, techniek, snelheid, kosten en milieuwinst gepast is. In Slingerbos is dat het concept dat bestaat uit de combinatie van traditionele bouw met houten gevelkozijnen en bakstenen voor de schil en houtbouw voor de binnenbouw.”

Logistiek

Zowel de bouwmethodiek van Treetek als het materiaal -CLT- heeft een aantal voordelen. “Logistiek zit het proces strak in elkaar”, aldus Joris-Jan Oosterhout. “De juiste opeenvolging van stappen is cruciaal voor de voortgang. Wij starten met de funderingen en de begane grondvloeren, dan volgt de opbouw van het CLT casco. Die houten prefab bouwdelen komen gefaseerd aan op de bouwplaats, in afstemming met de assemblageploeg. Zo kan Treetek snel monteren. Gemiddeld duurt de opbouw van het hele casco ongeveer anderhalf tot twee dagen, de vrijstaande woning drie dagen. Wanneer een casco is geassembleerd komen onze medewerkers of collega’s die starten met het opmetselen en afbouwen van de buitenschil.”

“Behalve snel werken we ook stil, want er is enkel een hijskraan en handgereedschap nodig om het casco op te bouwen”, aldus Bob Elzen. “De keuze voor hout in dit project heeft te maken met de voordelen van het materiaal; hout heeft van nature een hoge isolatiewaarde en zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat. En hout zorgt voor continue CO² opslag.”

“In Nederland zijn we verleerd met hout te bouwen, maar dat verandert. Vaak vragen mensen naar de veiligheid wat betreft constructie of brandgevaar. CLT is sterk genoeg om constructief in de volle breedte toe te passen, bovendien heeft het een hogere constructieve brandveiligheid dan beton en staal.”

“Gelet op de milieu impact van de traditionele bouwmethoden, ontstaat er ruimte voor het werken met nieuwe methodieken en materialen. In de nabije toekomst zal hout een normaal bouwkundig materiaal zijn. Bovendien een materiaal dat hernieuwbaar is, CO2 opslaat, snel bouwen mogelijk maakt, faalkosten vermindert, demontage, hergebruik en recycling mogelijk maakt”, somt Elzen een rits voordelen op. Oosterhout knikt instemmend. “We werken samen stapsgewijs toe naar een omslag, met inbreng van ieders expertise op zijn gebied.” «

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: