Arnhem zet in op zero-emissie wegenbouw kansen voor ondernemers

Geplaatst op 11 april 2025

“Vanaf 2030 is bijna al het wegenbouwmaterieel in Arnhem emissievrij. Dat betekent dat bij de aanleg en herinrichting van wegen in de stad zoveel mogelijk elektrisch materieel wordt ingezet. Dat zorgt niet alleen voor schonere lucht en minder geluidsoverlast, maar biedt ook kansen voor ondernemers in de regio Arnhem-Nijmegen.” Dat zegt Nermina Kundić, wethouder economie en duurzame mobiliteit in Arnhem.

Elektrificatie van wegenbouw

Elektrische auto’s en trolleybussen zijn al een bekend beeld in Arnhem. Nu komt daar steeds meer elektrisch wegenbouwmaterieel bij. In 2024 gold al de verplichting dat klein materieel, zoals trilplaten, minikranen en kleine shovels, elektrisch moet zijn. Vanaf 2030 moet ook het zware materieel volledig emissievrij zijn. Kundić licht toe: “Hierdoor dragen we bij aan een schonere stad en verminderen we geluidsoverlast. Een win-win situatie voor bewoners en ondernemers.”

Arnhemse routekaart biedt ondernemers perspectief

Arnhem is een van de gemeenten die de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen eind 2023 op ambitieniveau ondertekende. Sinds 1 januari 2025 is de Arnhemse Routekaart actief, die nog wat ambitieuzer is dan de landelijke routekaart. Dit geldt voor projecten in de wegenbouw, zoals de aanleg of reconstructie van straten en wegen. Dan wordt er zoveel mogelijk emissievrij materieel gevraagd, zowel bij openbare als bij onderhandse aanbestedingen. “Wij willen het liefst aannemers contracteren voor een langere periode. Daarmee geven we onszelf maar ook de aannemer de ruimte om te innoveren en investeren.”

Kansen voor ondernemers

De Arnhemse Routekaart is niet op een werkkamer in het stadhuis bedacht. Kundić: “Dit doen we echt samen met de aannemers. Van hen willen we weten wat haalbaar en mogelijk is. Het heeft immers weinig zin om zaken te eisen die nauwelijks beschikbaar zijn.” In 2023 organiseerde Arnhem marktdialogen en ondernemers konden hun input geven over haalbaarheid. Dit leidde tot uitzonderingen voor materieel dat nog niet emissieloos leverbaar is, zoals landbouwtrekkers en zware trilplaten. Kundić: “Het biedt ook kansen voor ondernemers in de bouw, logistiek en energietechniek. Zij kunnen profiteren door te investeren in elektrisch materieel, innovatieve laadoplossingen en duurzame bouwmethoden.”

Uitdaging: opladen van groot materieel

Eén van de uitdagingen bij de overstap naar elektrisch materieel is de laadinfrastructuur. Grote machines kunnen niet zomaar bij een standaard oplaadpunt terecht. Daarom heeft Arnhem een industrieel oplaadpunt op bedrijventerrein Kleefse Waard ingericht. Dit laadpunt heeft een veel hoger vermogen dan reguliere laadpalen en is geschikt voor groot materieel. “We zoeken naar meer mogelijkheden en locaties om zulke laadpunten te realiseren,” aldus Kundić.

Vermindering van CO2-uitstoot

Intussen werden in 2024 al bij acht grote projecten zero-emissie-eisen gesteld. Dit leverde een besparing op van tientallen tonnen CO2-uitstoot. Ook de uitstoot van stikstof en fijnstof daalt aanzienlijk. Intussen prijkt Arnhem in de top 10 van meest duurzame aanbesteders in Nederland en is daarmee de duurzaamste aanbesteder van Gelderland. Door duurzaamheid een vast criterium te maken bij aanbestedingen, stimuleert Arnhem innovatie in de bouwsector en draagt het bij aan een circulaire en klimaatbestendige economie.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: