De nieuwbouw van Scalabor biedt oplossing voor personeelstekorten

Geplaatst op 4 april 2025

Personeel vinden in de huidige krappe arbeidsmarkt is voor veel werkgevers een tijdrovend en frustrerend proces. Door vergrijzing en een verandering in voorkeuren onder werkenden, wordt dit probleem alleen maar groter. Toch blijft een grote groep gemotiveerde arbeidskrachten onbenut.

Onlangs heeft Scalabor aangekondigd begin 2026 een nieuw pand te betrekken. Met een nieuwe locatie zal Scalabor een volgende stap zetten in het opleiden en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier worden werkzoekenden klaargestoomd voor passend werk in sectoren met een hoge vraag naar personeel.

Het nieuwe gebouw, dat wordt gebouwd op de hoek van de Driepoortenweg en de Cruquiusweg, wordt een centraal punt waar productiewerk, logistiek en e-fulfillment samenkomen. In het opleidingscentrum huist ook een Werkgeversservicepunt, een ideale locatie voor het Regionale Werkcentrum.

“We zien de vraag naar personeel in diverse sectoren alleen maar toenemen,” zegt Marcel Hielkema, directeur-bestuurder van Scalabor. “Werkgevers die openstaan voor inclusieve arbeid profiteren hiervan. Ons nieuwe gebouw symboliseert die samenwerking tussen bedrijven en werkzoekenden.”

Iedereen verdient een kans op passend werk

Op dit moment zijn er ruim 2.000 mensen werkzaam bij Scalabor waarvan een groot gedeelte gedetacheerd is bij werkgevers in de regio. Vooral sectoren zoals horeca, techniek, logistiek en groenvoorziening kunnen rekenen op een constante toestroom van werknemers. Grote namen zoals Gazelle en Gispen hebben Scalabor al weten te vinden.

De impact werkt twee kanten op. Naast het oplossen van personeelsproblemen, wordt ook de groep werkzoekenden steeds kleiner. “Iedereen verdient een kans op passend werk,” vertelt Marcel. “Voor deze groep mensen is het een enorme stimulans wanneer ze merken dat werkgevers hun waarde erkennen. Vaak zijn ze al tientallen keren afgewezen voor een baan. Doordat wij kijken naar individuele vaardigheden en motivatie, bouwen bedrijven aan duurzame arbeidsrelaties waar het personeel kan groeien.”

Risico’s wegnemen

“Werkgevers vinden het soms spannend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen,” erkent Marcel. “Ze krijgen te maken met regelgeving, subsidies en administratie. Wij verlagen de drempel door die zaken zoveel mogelijk uit handen te nemen. Zo kan de werkgever zich focussen op het bedrijf, terwijl wij zorgen voor een goede match.”

Marcel geeft als voorbeeld de horeca-opleiding van Scalabor. “Iemand begint in ons personeelsrestaurant, stroomt door naar ons tuincafé De Proeftuin in onze Intratuin Arnhem in Presikhaaf en loopt daarna stage bij een horecazaak in de stad. Op deze manier vonden vorig jaar meer dan 400 mensen een baan. En 90% van hen heeft die baan na een jaar nog steeds.”

Onlangs startte ook De Vakmakers, waarvan deelnemers in drie maanden worden opgeleid voor de energie- en installatietechniek. “Met de energietransitie groeit de vraag naar gespecialiseerde vakmensen, en dit programma speelt daarop in.”

Een nieuw begin

De nieuwe locatie opent begin 2026 en versterkt de samenwerking met bedrijven in de regio. “Werkgevers moeten net iets verder kijken,” besluit Marcel. “De keuze wordt steeds minder, en de oplossing ligt dichterbij dan je denkt.”

Op 1 april neemt Marcel Hielkema afscheid als directeur-bestuurder van Scalabor. Het fundament voor verdere ontwikkeling is gelegd, hij draagt een bedrijf over dat klaar is voor een sociale en inclusieve toekomst.

www.scalabor.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: