125 jaar aandacht voor het vak, de medewerkers en de klanten

Geplaatst op 24 oktober 2024

Familiebedrijf Welling Bouw | Onderhoud bv alle goede dingen bestaan in drieën. En dus vierde Welling Bouw drie dagen feest om het 125 jarig bestaan van het familiebedrijf te gedenken. Familie, medewerkers, oud-medewerkers en relaties waren van de partij. Een teken van de saamhorigheid die het bedrijf kenmerkt en sterk maakt.

Algemeen directeur Bart Welling, vierde generatie, vertelt: “Sinds januari zitten we in ons huidige pand. Hier zijn de kantoorfaciliteiten gehuisvest, de productie vindt plaats op locatie bij de klanten. Een ruimte in ons nieuwe pand is tijdelijk ingericht als museum vanwege ons 125 jarig bestaan. Het ‘echte’ Wellingmuseum staat in Didam, waar onze bedrijfsgeschiedenis begon.”

In Didam startte Bart Welling in 1899 met het uitvoeren van kleine verbouwingen en onderhoud, en bouwde hij enkele huizen. Het begin van een familiebedrijf dat inmiddels generaties bestaat. In 1999, honderd jaar later, treedt achterkleinzoon Bart Welling toe tot de directie. ‘Ik ben met bouwgenen geboren. Met verjaardagen kreeg ik een hamer, schaaf of wat dan ook’, aldus Bart in het gedenkboek 125 jaar Welling – familieleden met een taak. In het boek worden de goede en de minder goede tijden van het bedrijf geschetst.

“Geen enkel bedrijf kent alleen goede tijden”, zegt Welling. “De constante is het familiegevoel. Dat we het samen doen, met de familie, de medewerkers en de klanten.” Die klanten bedient Welling vanuit de huidige locaties in Didam en Wijchen. “We doen nieuwbouw en onderhoud voor woningcorporaties, beleggers, onderwijs- en zorginstellingen, VVE’s en bedrijven. Ons verzorgingsgebied is ruwweg tot een uur rijden vanuit onze beide vestigingen. En soms ook buiten die ring.”

Langjarige klantrelaties

“We onderhouden langjarige relaties met onze klanten, dat heeft te maken met vakmanschap en onze klantbenadering. Het klantproces is leidend. We plannen onze werkzaamheden in goed overleg, zodat ze niet of nauwelijks interfereren met de activiteiten van de klant. Dat kan omdat we zelf tegelzetters, loodgieters, metselaars, timmerlieden en schilders in dienst hebben en niet afhankelijk zijn van derden voor de planning en uitvoering”, schetst Koen Bos, manager Markt en Klant bij Welling. “Voor een aantal klanten doen we het onderhoud volgens een MJOP (Meerjarenonderhoudsplan), waarin is vastgelegd wanneer welke werkzaamheden moeten plaatsvinden. Klanten waarderen enorm als je meedenkt.”

“Ze zien ons graag komen en ze zien ons graag weggaan, want dan weten ze dat hun ‘probleem’ is opgelost”, zegt Welling glimlachend. “Bij grote nieuwbouwprojecten is dat anders, omdat je dan met meer partijen bouwt. Maar ook dan zijn we vanaf het eerste begin betrokken bij de onderlinge afstemming en uitvoering. Daarin zit onze toegevoegde waarde.”

Langjarige medewerkersrelaties

Ook met medewerkers onderhoudt Welling langjarige relaties. “Ons familiebedrijf bindt en verbindt mensen met elkaar”, aldus Welling. “We hebben momenteel ongeveer 60 mensen in vaste dienst. Bij ons zijn mensen geen nummer, we kennen elkaar, doen de dingen samen. Dat vertaalt zich in lange dienstverbanden. Een 40-jarig jubileum is bij ons geen uitzondering. Er werken hier vaders en zonen, neven. Kortom de familiebanden zitten overal in het bedrijf ingebakken. Medewerkers zijn onze ambassadeurs, ze dragen weer vrienden of familieleden aan om bij ons te komen werken. Jazeker, er zijn ook wel eens mensen vertrokken. Maar ze zijn allemaal weer teruggekomen.”

Welling is een erkend leerbedrijf, er lopen hier stagiairs van het mbo, hbo en Bouwmensen. Dit is een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven die opleidingen verzorgen voor om-, her- en bijscholers. “Scholing heeft onze permanente aandacht”, zegt Bos. “In 2008 zijn we uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Bouw en Infra, een landelijke prijs. We scholen naar gelang de behoefte van het bedrijf, de persoon en de markt. Uitgangspunt is wat een medewerker kan en ambieert. Een select aantal medewerkers neemt bijvoorbeeld deel aan een trainingstraject van 1000 dagen. Hierbij ligt de nadruk op persoonlijke groei. De gedachte is dat wie goed in zijn vel zit en doet wat hij graag wil doen gemotiveerd is in zijn werk en daarbuiten. En na die duizend dagen? Dan kun je het zelf.”

Duurzaam bouwen

Niet alleen de onderlinge banden tussen de ‘mensen van Welling’ zijn duurzaam. Het begrip is ook van toepassing op de activiteiten van het bedrijf. “We willen stapsgewijs een tree duurzamer worden” zegt Welling. Hij wijst naar de trap, waarvan de treden bestaan uit oude vloerplanken van spoorwagons (zie foto). “We zijn lid van Energie Positief Leven, een synergetisch samenwerkingsverband tussen vaste ketenpartners. We richten ons op het verduurzamen van de Nederlandse (bestaande) bebouwde omgeving in opdracht van professionele opdrachtgevers. We delen kennis en werken samen aan maatwerkoplossingen.”

“De kennis voor biobased bouwen hebben we grotendeels in huis, deels brengen partners die in. Een voorbeeld hiervan is het project De Kwekerij bij Doetinchem waar we 18 energieneutrale biobased koopwoningen gaan bouwen. In Wijchen hebben we het project Young People Living gebouwd, een duurzaam woonconcept voor jongeren, gebaseerd op houtskeletbouw. Ook in onderhoud geven we steeds meer de voorkeur aan duurzame, biobased en circulaire oplossingen. Zo haken we aan bij nieuwe ontwikkelingen en blijven we onszelf uitdagen en ontwikkelen als bedrijf. Ook voor de komende generaties, bij Welling en onze klanten.” «

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: