De energietransitie in Nederland is in volle gang en de logistieksector staat voor grote uitdagingen op het gebied van verduurzaming. Innovatieve oplossingen en getalenteerde professionals zijn onmisbaar om deze uitdagingen aan te pakken.
In het project Plug In & Play werd een solide basis gelegd voor de toekomst van laadinfrastructuur in Nederland. Deze uitdagingen en de ervaringen uit Plug In & Play komen samen in het project Charging Energy Hubs, mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Groeifonds.
Duurzame infrastructuur
Charging Energy Hubs zijn lokale energiesystemen waarop energieverbruikers, opwekkers, en opslagfaciliteiten kunnen aansluiten op logistieke knooppunten. Deze hubs regelen de elektriciteitsstromen efficiënt om maximale flexibiliteit en schaalbaarheid te bereiken, met minimale belasting van het netwerk. Door koppeling aan de energiemarkten kan elektriciteit op gunstige momenten worden opgewekt, ingekocht of verkocht, wat de handel dynamischer maakt en congestie vermindert.
Nederland heeft een sterke positie in logistiek en elektrische mobiliteit en kan deze positie versterken met de internationaal verhandelbare totaaloplossingen van het Charging Energy Hubs project.
Unieke samenwerkingen
Carl de Ruiter, van ACE Mobility, werkt als verbinder tussen verschillende opleidingen en bedrijven in de logistiek- en energiesector. Volgens hem biedt Charging Energy Hubs een unieke kans om verduurzamingsvraagstukken in de logistieksector op een nieuwe manier te benaderen. “Binnen het consortium bundelen we de krachten van partijen die voorheen weinig raakvlakken hadden,” zegt de Ruiter. “De cross-over van de logistiek- en energiesector in dit project is ambitieus. Sterke publiek-private samenwerking (PPS) is van groot belang om de ambities te realiseren.”
Optimale personeelsinzet
Binnen het project wordt ook aandacht gewijd aan de instroom, opleiding en optimale inzet van personeel. “De cross-over van de logistiek- en energiesector maakt een complex speelveld dat vraagt om een nieuwe benadering van Human Capital,” vertelt Albert Bloem, directeur van Talent voor Transitie. “We willen de instroom zo laagdrempelig mogelijk maken, zodat iedereen, van monteur tot promovendus, een plek kan vinden.”
Talent voor Transitie ondersteunt startende professionals en nieuwe Nederlanders om hun weg te vinden in de energiesector. Met partners in het consortium wordt gewerkt aan een Learning Community waarin onderwijs, bedrijven en overheid samenwerken om traditionele drempels te verlagen. Dit moet leiden tot meer instroom, nieuwe onderzoekstrajecten en kennisuitwisseling. Een onderdeel hiervan is een traineeship voor startende professionals op HBO- en WO-niveau. “Startende professionals spelen een belangrijke rol in complexe systeemveranderingen en samenwerking. Gerichte programma’s voor persoonlijke en professionele ontwikkeling zullen dit versterken,” aldus Bloem.
Kortom, het Charging Energy Hubs project biedt een innovatieve en integrale aanpak voor het verduurzamen van de logistieksector, met ruimte voor technologische innovatie, het inzetten van nieuw en bestaand talent en nieuwe manieren van samenwerking. «