Jeroen van den Hoogen is als Impact Developer Ondernemerschap, organisator en aanjager op de locatie in Arnhem en Nijmegen van Het Ondernemerslab. Studenten, ondernemers en onderzoekers werken er samen aan innovaties.
Intenties om te ondernemen zijn al jarenlang stijgende bij studenten. Tegelijkertijd is de roep om ondernemende ideeën en ondernemend gedrag groot in de regio. Hoe kunnen we die werelden bij elkaar brengen?
“Vanuit de HAN willen we een belangrijke rol spelen in het regionale ondernemersecosysteem”, zegt Van den Hoogen. “Hierbij willen we impact creëren door praktijkgericht onderzoek en onderwijs te verbinden aan het regionale ondernemerschap. Door de directe verbinding tussen ondernemers, onderwijs en onderzoek, ontwikkel je met elkaar nieuwe kennis en toepassingen, die weer opgenomen kunnen worden in onderwijsontwikkeling en vernieuwing van dienstverlening.”
Hij schetst de omgeving en de context waarin hij als Impact Developer gaat functioneren. “Het gaat om het zien en benutten van kansen voor starters en ondernemers en hoe het ‘ecosysteem’ in de regio dit kan ondersteunen. Hierbij ligt de focus op de starters en ondernemers uit de Regio Arnhem-Nijmegen, actief op de thema’s digital, circulair en energy. Zij spelen namelijk een belangrijke rol in de lokale en regionale economie wat betreft innovatie, werkgelegenheid en voorzieningen.”
Ondernemerslab Nijmegen en Arnhem
Ondernemerschap en ondernemend gedrag bevorderen gaat niet vanzelf. In Nijmegen functioneert al enkele jaren een OndernemersLab, op het terrein van de Houtwerf. In Arnhem opende Het OndernemersLab begin september haar deuren officieel. Van den Hoogen: “Het OndernemersLab Arnhem is een samenwerking tussen HAN, Rijn IJssel, Gemeente Arnhem en Startclub Arnhem. In onze Ondernemerslabs leggen we laagdrempelig de verbinding tussen ondernemende studenten, onderzoekers, werkzoekenden én bedrijven rondom ondernemersopgaven van de toekomst. Zo ondersteunen we ondernemerschap als instrument om slimme, schone en sociale oplossingen in de regio te versnellen. Dit vanuit de insteek “ondernemer zoekt idee en idee zoekt ondernemer. Iedere ondernemer heeft wel ergens ideeën liggen voor de toekomst, waar hij/zij niet aan toekomt, maar die wel een podium waard zijn.”
“Andersom werkt het ook. Ondernemers of organisaties zoeken een vernieuwend idee of oplossing voor een vraag waar ze mee zitten. Via het Ondernemerslab vliegen ze het vraagstuk samen aan, dat kan gaan over strategie, verduurzaming, digitalisering of de arbeidsmarkt. Studenten bedenken samen met de ondernemer in het kader van hun stage of praktijkopdracht van hun minor oplossingen. Hetzelfde principe geldt voor ondernemers en organisaties die hun ondernemersidee verder willen ontwikkelen of vermarkten. En studenten en starters die zelf een onderneming willen beginnen kunnen in het Ondernemerslab hun eerste veilige stappen zetten en ondersteuning krijgen.”
Hybride leeromgeving
“De directe locatieomgeving van Het OndernemersLab weegt mee in de programmering en de aandachtsgebieden. In Nijmegen ligt het OndernemersLab op de Houtwerf, een platform op het gebied van kunst, cultuur, technologie en wetenschap. Er wordt verbinding gezocht tussen disciplines via onderzoek, lezingen, exposities en evenementen. In Arnhem moet het netwerk nog grotendeels worden opgebouwd. Een mooie insteek, direct gekoppeld aan de locatie in de binnenstad, kan hier de zogeheten ‘last mile’ logistiek, de energie transitie of circulair ondernemen zijn. Deze vragen over verduurzaming en slimme bevoorrading zijn interessante vragen waar ondernemers en studenten zich op kunnen richten.”
Het OndernemersLab is een voorbeeld van een hybride leeromgeving, waar theorie en praktijk elkaar ontmoeten en verder helpen. “Er ontstaan meer van dergelijke hybride initiatieven. Zo zijn er in onze regio contacten met de Radboud Universiteit/ Mercator Launch en Hogeschool Van Hall Larenstein, ROC Nijmegen en Rijn IJssel. Door de verbinding te zoeken kunnen we vraagstukken zowel breed als diep aanvliegen”, duidt Van den Hoogen. “Het OndernemersLab kan hierbij fungeren als kweekvijver van ideeën en slimme, duurzame oplossingen voor innovatieve ondernemers in de regio. Ik wil dan ook ondernemers van harte uitnodigen om met hun vragen te komen om zo de samenwerking aan te gaan.”
Regierol uitbouwen
Over de ambitie en de positie van de Ondernemerslabs zegt Van den Hoogen: “We willen sterk verweven zijn in het lokale innovatie-ecosysteem, gericht op het aanpakken van maatschappelijke uitdaging en het stimuleren van regionale groei. De HAN University of Applied Sciences heeft op dit moment al een duidelijke netwerkpositie en wil de rol van sleutelspeler in het regionale kennisecosysteem verder versterken. Samenwerking met partners in de regio is hierbij cruciaal. Initiatieven als ConnectR, ZorgAlliantie, HAN BioCentre en het Centrum voor Meervoudige Waardecreatie spelen hierin al een belangrijke rol.”
“Ondernemerschap@HAN zoekt de verbinding met deze initiatieven door ondernemerschap en ondernemend gedrag toe te voegen, te stimuleren en te bevorderen. Het betekent dat we structureel gaan samenwerken aan de vraagstukken die spelen bij ondernemers. In het beste geval ontstaan er interactieve learning communities van ondernemers, studenten, werkzoekenden en scholieren die elkaar weten te vinden om vraagstukken heel concreet in kaart te brengen en sneller tot oplossingen te komen”, zegt Van den Hoogen afsluitend. «